svētdiena, 2014. gada 23. marts

Bumbieru-mandeļu siera kūka

Tā nu ir sagadījies, ka šī būs pirmā 2014.gada bloga recepte, bet labāk vēlāk, nekā nekad :) Uz šo ātri pagatavojamo bezglutēna siera kūku skatījos jau kādu mēnesi, bet cept gatavojos 2 nedēļas. Bija vērts! :)


Recepti pamanīju vienā no maniem iecienītajiem recepšu blogiem diethood.com. Te lieku ar saviem nelielajiem labojumiem.

Sastāvdaļas:
Pamatnei:
115g mīksta sviesta
70g cukura
150g mandeļu miltu
1/2 tējk. vaniļas cukura
Šķipsniņa sāls
Var pievienot ruma ekstraktu (man nebija)

Vidējai kārtai:
330g krēmsiera (izmantoju Kārumu)
140g cukura
1 tējk. vaniļas cukura
1 ola

Virskārtai:
2 stingri bumbieri (izmantoju "Conference")
1 tējk. kanēļa
50g cukura
Maza sauja (~25g) mandeļu skaidiņu

Pagatavošana:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem.
Mīkstu sviestu saputo ar cukuru, kamēr masa paliek krēmīga, pievieno mandeļu miltus, vaniļas cukuru, sāli un visu saputo viendabīgā masā. Krēmīgo masu liek ar sviestu ietaukotā un ar cepampapīru izklātā apaļajā formā ar noņemamu malu (man 26cm).
Krēmsieru saputo ar cukuru, pievieno vaniļas cukuru un olu, visu kārtīgi saputo krēmīgā masā. Siera masu liek virsū sviesta masai, izlīdzina.
Bumbierus nomazgā un sagriež garenās šķēlītēs, kuras sajauc ar kanēli un cukuru. Šķēlītes izkārto apkārt kūkas centram un kūku apkaisa ar mandeļu skaidiņām.
Kūku liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādos 10 minūtes, pēc tam 180 grādos ~30-35min. Kūka ir gatava, kad vidiņš kļūst stingrs. Kūku atdzesē sākumā istabas t'c, pēc tam vismaz 3h ledusskapī.

Rezumē:
Tā kā man krēmsiers bija vairāk nekā oriģinālreceptē, arī cukuru pievienoju vairāk, taču pietiktu arī ar 100-120g cukura, turklāt te varētu likt 2 mazas olas, lai gatavā masa būtu stingrāka un saturīgāka. Pēc izskata gan vairāk atgādina biezpiena kūku, un man netraucēja, ka sagrieztie gabaliņi nav ļoti stingri. Man ļoti patīk, ka šī kūka ir viegli un ātri pagatavojama un pamatne nav atsevišķi jācep.
Mēs kūku ēdām jau siltu, jo tās smarža bija ļoti kārdinoša. Bet pēc 3 stundām ledusskapī kūka garšoja vienkārši debešķīgi! Atzīšos, nelielu uztraukumu manī radīja bumbieri, jo tie tomēr ir neitrālāki pēc garšas, nekā āboli, taču šajā kūkā tie tiešām iederējās. Ja nu jums nepatīk ļoti saldas kūkas, kontrastam iesaku pievienot vai nu citrona sulu vai pusi (vai visu) bumbieru daudzuma aizstāt ar skābiem āboliem vai samazināt cukura daudzumu. Mandeles var aizvietot ar lazdu riekstiem vai valriekstiem, tomēr man šī kombinācija - bumbieri+mandeles ļoti patika. Kūka ir ļoti krēmīga, sulīga, ar vieglu karameļu garšu - tieši manā gaumē! Var pasniegt ar vaniļas saldējumu. Piemērota tiem, kuri savā uzturā nelieto parastos miltus.

Apakšā sviesta-mandeļu miltu masa, virspusē krēmsiera masa
Bumbieru-mandeļu siera kūka pirms cepšanas

2 komentāri:

  1. Sveika!
    Gribēju uzzināt kur var iegādāties mandeļu miltus? Zinu, ka tie ir eko veikalos, bet vai kādā Rimi vai citā biežāk sastopamā veikalā esi pirkusi?
    Jau iepriekš paldies,
    Signe

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveika, Signe! Piedod, par tik vēlo atbildi, mandeļu miltus var noteikti dabūt Gemosā (Mūkussalas iela 73), vēl var meklēt garšvielu veikalā Avokado, varbūt Sky, Stockmann, bet mandeles vai mandeļu skaidiņas (bez miziņām) var samalt arī pati :) Lai veicas! :)

      Dzēst