sestdiena, 2012. gada 23. jūnijs

Gaļas tefteļi siera mērcē

Lai gan parasti tefteļus sautēju katlā, šoreiz pārmaiņas pēc nolēmu tos pagatavot cepeškrāsnī kopā ar garšīgu siera mērci. Pamēģiniet arī jūs!



Sastāvdaļas:
Tefteļiem:
500-600g jauktas maltās gaļas (cūkgaļa+liellopu gaļa)
1 vidējs sīpols
1 mazs burkāns
1 ola
70-80g vārītu, stingru rīsu
Sāls, pipari, piparu maisījums
Mērcei:
2-3 ēd.k. tomātu mērces (vislabāk pašgatavota, šoreiz izmantoju pirkto ar kaltētiem tomātiem)
230g saldā krējuma
Sāls, pipari
125g sarīvēta, labi kūstoša siera (es izmantoju Trikantāleru)

Pagatavošana:
Maltajā gaļā iemīca olu, skaidiņās vai sīki sarīvētu burkānu un sīki sagrieztu vai sarīvētu sīpolu, pievieno sāli, piparus, piparu maisījumu. Var pievienot garšaugus pēc izvēles. Visbeidzot gaļas masā iemaisa rīsus.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
No gaļas masas veido mandarīna lieluma bumbiņas-tefteļus (man sanāca tieši 12 gab). Tefteļus apcep pannā no visām pusēm, līdz tie paliek brūni.
Apceptos tefteļus kārto cepamajā veidnē (es izmantoju stikla Pyrex). Saldajā krējumā iemaisa tomātu mērci, sāli un piparus. Mērci pārlej pāri tefteļiem.
Tefteļus ar mērci liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos ~40 minūtes. Ar mērci var ik pēc kāda laiciņa apliet tefteļus. Apmēram 8-10 minūtes pirms cepšanas beigām tefteļiem un mērcei pārkaisa sarīvēto sieru, turpina cept, līdz siers izkusis.
Gatavu pārkaisa ar zaļumiem pēc izvēles. Man bija timiāna zariņi.

Rezumē:
Mērce ar izkusušo sieru lieliski garšo kopā ar vārītiem kartupeļiem (ar jaunajiem vēl labāk)  un mammas (citronskābē) marinētajiem gurķīšiem. Mērces garšas papildināšanai var pievienot zaļumus, sēnes, paprikas un/vai burkānu gabaliņus, kā arī iecienītākās garšvielas.
Pirmo reizi nogaršojām Trikantāleru un tas mums visiem garšoja!
Ar šo tefteļu daudzumu mūsu ģimenei pietiek vismaz pāris dienām. Garšīgs gaļas ēdiens gan ikdienā, gan svētkos!:)




5 komentāri:

  1. Nezinu kāpēc neviens nav atzīmējies pie šīs receptes, bet gatavoju jau trīs reizes - ģimene sajūsmā :) Uz viesībām ar tradicionālo kotlešu vietā izgatavoju šos lieliskos tefteļus - aizgāja acumirklī :) Un vēl pusveģetārietis septiņgadnieks (gaļu ļooooooti reti var pierunāt ēst) pirmajā vakarā palūdza: "vēl vienu lūdzu!" Un tas ir rādītājs! Paldies, mīļā Kika, par fantastisko blogu un pasakaino ēdienu receptēm :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Mīļš paldies par labajiem vārdiem! Prieks censties! :)

      Dzēst
  2. Šodien izmēģināju - ļoti garšīgi!!!

    AtbildētDzēst
  3. Kaads fantastisks blogs...vaaks

    AtbildētDzēst