piektdiena, 2012. gada 29. jūnijs

Gaileņu mērce ar jaunajiem kartupeļiem

Pirmās gailenes saņēmu kā Jāņu sveicienu no vīramammas. Šis ēdiens nekādus lielus komentārus neprasa, viss jau tika izstāstīts sēņošanas tēmā. Jums tas vienkārši jāpagatavo un jābauda!:)


Sastāvdaļas:
400g svaigu gaileņu (notīrītu un sagrieztu, mazās var atstāt veselas)
1 sīpols
~1 ēd.k. miltu
200g saldā krējuma
Eļļa, cūku tauki vai sviests cepšanai (es parasti izmantoju eļļu)
Sāls, pipari
Jaunie kartupeļi

Pagatavošana:
Sīpolu sīki sagriež un apcep taukvielās sakarsētā pannā. Kad sīpols kļuvis mīksts un caurspīdīgs, tam pievieno gailenes, visu samaisa un sautē, kamēr viss šķidrums no sēnēm ir iztvaikojis. Mazā bļodiņā rūpīgi samaisa miltus ar nedaudz ūdeni, masu pielej sēnēm, samaisa un uzvāra. Ja nevēlas tumīgu mērci, miltus nepievieno. Pielej saldo krējumu, visu kārtīgi samaisa, pievieno sāli un piparus. Mērci vāra, līdz tā sāk sabiezēt. Ja mērce ir par biezu, pēc vajadzības pielej vēl klāt ūdeni. Kopumā mērces gatavošana aizņems apmēram 20 minūtes.
Uzvāra jaunos kartupeļus, tiem uzlej gatavo sēņu mērcīti, pārkaisa ar dillēm, porcijai pievieno kādu svaigo dārzeni un gatavs!

Rezumē:
Nevaru iedomāties nevienu vasaru/rudeni bez šīs sēņu mērces, kas tik ļoti raksturo Latviju un tās dabas bagātības! Meža sēņu smarža un garša ir unikāla un neatkārtojama, un neviens šampinjons nestāv tai klāt! Īsts garšas baudījums kopā ar jaunajiem kartupeļiem:)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru