piektdiena, 2012. gada 27. aprīlis

Tomātu pīrāgs ar oregano un baziliku

Ja jums ledusskapī aizķēries kāds kūpinātas gaļas un siera gabaliņš, kā arī pāris lieli mīksti tomāti, lieciet tos lietā, lai izceptu lielisku aromātisku pīrāgu.



Recepte ar maniem labojumiem no uzkodu grāmatas sadaļas Vidusjūras bufetes galds.

Sastāvdaļas:
Mīklai:
125g mīksta sviesta
1/3 tējk. sāls
1 ola
250g miltu
Sviests formas ieziešanai

Pildījumam:
3 lieli sīpoli
150g kūpinātas gaļas vai speķa (es izmantoju kūpinātu karbonādi)
~450g tomātu (2 lieli tomāti vai 3 mazāki)
Eļļa vai sviests cepšanai
Sāls, svaigi malti pipari

Pārliešanai:
4 olas
200ml saldā krējuma
Sāls, svaigi malti pipari
1/2 tējk. kaltēta oregano (vai 1/2 saišķīša svaiga)
1/2 tējk. kaltēta bazilika (mans pielikums; var izmantot svaigo vai nelikt vispār)
~100g kūstoša siera (mans pielikums; izmantoju Tilsiter)

Pagatavošana:
Sviestu sajauc ar sāli, olu un miltiem, lai izveidojas viendabīga mīkla (var savelt bumbā). Mīklu izveltnē vai ar pirkstiem izspaida un ieliek ar sviestu ieziestā formā (26cm), maliņas uzloka uz augšu. Pamatni sadursta ar dakšiņu. Mīklu ieliek ledusskapī uz 30 minūtēm.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem.
Pildījumam sīki sagriež sīpolus un apcep tos eļļā vai sviestā, līdz kļūst zeltaini. Gaļu sagriež kubiņos, apcep, sajauc kopā ar sīpoliem un atdzesē.
Tomātus blanšē, tiem novelk miziņu, tad sagriež kubiņos (pusei tomātu sēklas izņem). Tomātus sajauc ar sīpolu-gaļas masu, pievieno sāli un piparus.
Mīklu izņem no ledusskapja un liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī ~10 minūtes. Gatavu ņem ārā. Uz izceptās pamatnes kārto tomātu-sīpolu un gaļas masu.
Ar putojamo slotiņu sakuļ olas un krējumu, pēc garšas pievieno sāli un piparus, oregano un baziliku. Masu pārlej mīklai un liek atpakaļ cepeškrāsnī, cep vēl ~20 minūtes, 5 minūtes pirms cepšanas beigām pīrāgu pārkaisa ar sarīvētu sieru (nav obligāti). Pīrāgu ņem ārā no cepeškrāsns, nedaudz atdzesē formā, tad siltu izliek uz šķīvja.

Rezumē:
Lielisks, kārdinoši smaržojošs un ļoti garšīgs pīrāgs, kura garša (pateicoties oregano) nedaudz atgādina picu. Pīrāgs vienlīdz labi garšoja gan vēl silts launagā, gan auksts nākamās dienas brokastīs. Garšoja visai mūsu ģimenei. Meita atzina, ka garšojot "dīvaini" (jo nebija pieradusi pie oregano un bazilika), bet esot labs.
Tiesa, pārlējuma masa man bija nedaudz par daudz un daļa izlija ārpus mīklas, to var labot vai nu mīklas maliņas uzlokot augstākas (un pašu pamatni līdz ar to izveidojot plānāku), vai samazinot olu skaitu pārlējuma masai, vai nu pīrāgu cepot lielākā formā (piem. 28cm).
Garšaugu aromāts un garša bija neuzbāzīga, bet jūtama, manuprāt, tieši laikā, bet ja vēlas izteiktāku oregano un bazilika klātbūtni, to daudzumu var palielināt.
Ja jums garšo šādi sāļie pīrāgi, noteikti pagatavojiet!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru