pirmdiena, 2012. gada 30. aprīlis

Persiku kūka ar skābā krējuma pārlējumu

Grāmatā "Gardēža rokasgrāmata" var atrast ap 400 recepšu dažādām kūkām, tortēm, cepumiem un tajā ir ne tikai kārdinošas bildes, bet arī dažādi padomi mīklu, krēmu un glazūru pagatavošanai, kā arī pastāstīts par dažādām piedevām (piem., želatīns, rieksti, marcipāns utt.) un to pielietojumu. Lasot šo grāmatu, man gribas izmēģināt visas kūkas pēc kārtas, bet katram savs laiks. Un šī būs pirmā, bet ne pēdējā kūkas recepte no šīs brīnišķīgās grāmatas.


Grāmatā izmantotas konservētas aprikozes, es to vietā izmantoju konservētu persiku pusītes.

Sastāvdaļas:
Kultajai mīklai:
80g mīksta sviesta
100g cukura
2 olas
200g miltu
1 tējk. cepamā pulvera

Virsai:
850ml (lielā bundža) konservētu persiku pusīšu (šķidrums jānotecina bļodiņā)
1 paciņa vaniļas pudiņa pulvera (izmantoju RUF)
1 ēd.k. cukura
1 ēd.k. citrona sulas

Skābā krējuma pārlējumam:
3 olas (dzeltenums atdalīts no baltuma)
90g cukura
200g trekna skābā krējuma

Pūdercukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana:
Mīkstu sviestu liek bļodā, tam pievieno cukuru un sakuļ ar mikseri. Turpinot kult, pievieno olas. Miltus samaisa ar cepamo pulveri un pievieno sviesta-olu maisījumam. Visu kārtīgi sakuļ. Mīkla sanāks diezgan mīksta un ķepīga.
Veidni (26cm) ar noņemamu malu ietauko un izkaisa ar rīvmaizi vai miltiem. Tajā iepilda mīklu un izlīdzina. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.
Persikus izņem no bundžas un sagriež palielos kubiņos, kurus vienmērīgi izkārto uz mīklas.
Gatavo šķidrumu, ko pārliet persikiem (kā to darīt, man bija jāizdomā pašai). Persiku šķidrumu (man bija 300ml) papildina ar ūdeni līdz 500ml un iegūto šķidrumu sajauc ar cukuru un citrona sulu. Ielej pusi šķidruma katliņā un uzvāra, otru pusi sajauc ar vaniļas pudiņa pulveri un to pievieno uzvārītajam šķidrumam. Nepārtraukti maisot, karsē uz lēnas uguns, līdz tas sāk vārīties. Ņem nost no uguns, masai jābūt ķīseļa biezumā. Masu nedaudz padzesē un lej virsū uz sagrieztajiem persikiem, izlīdzina un liek cepties 190 grādos ~30min.
Pagatavo pārlējumu: olu dzeltenumus ar cukuru un skābo krējumu rūpīgi sakuļ ar mikseri. Olu baltumus saputo stingrās putās un iecilā dzeltenumos. Ziež uz karstas kūkas un cep gatavu vēl 15 minūtes.
Gatavo kūku uz īsu brīdi atstāj veidnē, tad noņem veidnes malu un kūku liek uz restītēm, lai atdziest. Pārkaisa ar pūdercukuru.

Rezumē:
Kūkas augša ideāla, vidus gandrīz ideāls, apakšai es tomēr gribētu piekasīties:)
Vidiņam pārlieku lielā mitruma problēma atrisinājās nākamajā dienā, kad tas bija smuki savilcies un želejveidīgs, tāpēc iesaku kūku ņemt ārā no formas pavisam atdzisušu, ideāli, ja nākamajā dienā, kad arī iesaku to ēst. Pretējā gadījumā kūka pārlieku sulosies un varbūt paskats arī nebūs tik labs.
Apakša, manuprāt, īsti nepiestāvēja kolosāli garšīgajai un gaisīgajai virsai un atsvaidzinoši garšīgajam želejveidīgajam vidiņam, jo tā bija par biezu un kā lai to precīzāk pasaka... smagnēju, sausu un blīvu. Pamatnes daudzumu var samazināt, lai tā ir plānāka. Man jau liekas, ka vislabāk te piestāvētu gaisīgs biskvīts, kas labi iederētos pie pārējām divām daļām vai cepumu-sviesta pamatne. Bet ja jums garšo sausas kūkas, šī pamatne jums derēs.
Vispār interesanta kūka, jo nedaudz atgādina auksto jogurta kūku ar ceptu pamatni.
Garša kūkai bija ļoooti laba un sabalansēta, vidiņš nedaudz skābens, virsiņa saldena un gaisīga. Recepte laba, bet prasās pēc uzlabojuma. Šo kūku, ja būs garastāvoklis, varbūt pamēģināšu uzcept ar citu pamatni.


5 komentāri:

  1. Feini izskatās un jādomā,- arī garšo!

    AtbildētDzēst
  2. Vai esi mēģinājusi šo kūku ar citu pamatni?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Atzīstos, neesmu gan mēģinājusi :) Bet labprāt uzklausītu citu izmēģinātāju domas :)

      Dzēst
    2. Man likās, ka receptē dotā mīkla varētu gala rezultātā būt par stingru. Tad nu es izmantoju rauga mīklu. Ieliku formā, atstāju lai uzrūgst, uzliku tad virsū persikus ar vārīto kremu, kur piena vietā izmantots persiku kompots ( savā bodē nedabūju to pudiņa pulveri, tad nu improvizēju ). Gala rezultāts man patika, vien nākamreiz mīklu liktu bik vairāk, šoreiz ieliku plānu kārtiņu.

      Dzēst