pirmdiena, 2012. gada 20. februāris

Cālis tabakā

Kā var izlasīt vienā no Dienas ēdienu numuriem, ar tabaku cālim nav nekāda sakara. Oriģinālā cālis tika gatavots traukā, kuru sauc - tapaka. Ēdiens esot nācis no Kaukāza, un par tā izcelsmi savā starpā cīnās gruzīni un armēņi. Vārdam "tabakā" uzsvars jāliek uz pēdējās zilbes.


Recepte no šefpavāra Ingmāra Ladiga, kurš to apguvis no saviem gruzīnu draugiem un padomju restorānos strādājušajiem kolēģiem. Dienas ēdieni 16.februāris (2011).

Sastāvdaļas:
300-600g smags cālis (tiešām cālis, nevis vista)(diemžēl mazākais cālis, ko varēju atrast, bija ~1,3kg)
Garšvielas marinādei:
Sāls, pipari, svaigas, sakapātas koriandra (kinzas) lapiņas (man nebija), saldās paprikas pulveris vai čilli pulveris
Es vēl pieliku 4 ķiploka daiviņas
Augu eļļa cepšanai

Pagatavošana:
Vispirms cālim vēlreiz nosvilina mazās spalviņas. Cāli krūšu daļā pārgriež uz pusēm, apgriež otrādi un izklāj uz gaļas dēlīša kā grāmatu.
Pārklāj ar papīra dvieli un ar gaļas āmuru viegli izdauza. No abām pusēm apziež ar visām marinādes sastāvdaļām. Liek uz šķīvja, pārsedz ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 12h.
Nākamajā dienā izvēlas pannu ar visbiezāko dibenu, ielej eļļu un uzkarsē. Pannā liek cāli ar atvērumu uz leju. Cālim uzliek virsū šķīvi un uz tā katliņu, kas pilns ar ūdeni (es izmantoju pilnu 3l burku), galvenais, lai ir slogs. Cep uz vidējas uguns ~15-20min, pēc tam noņem slogu, apgriež cāli uz otru pusi, uzliek slogu atpakaļ un cep vēl ~15-20min. Pasniedz ar tomātu mērci (labāk pašgatavotu). Ingmārs to gatavoja no koriandra, čilli, ķiplokiem, sāls, pipariem un sakapātiem tomātiem savā sulā. Uz galda liek arī citronūdeni roku noskalošanai, jo cāli tabakā ēd ar pirkstiem.

Rezumē:
Interesants pagatavošanas veids. Cālis bija pārsteidzoši maigs un mīksts, fileja bija ideāli sulīga, vienīgais trūkums bija lielais cāļa svars (uz etiķetes gan bija rakstīts - cālis!), līdz ar to gaļa vietām (sevišķi pie kauliem) bija pajēla, tādēļ nolēmu tomēr cāli vēl pacepināt uz pārdesmit minūtēm sakarsētā cepeškrāsnī. Visumā garšīgs un noteikti būtu vēl garšīgāks ar pašgatavotu tomātu mērci, bet man praktiskāk šķiet to cepināt cepeškrāsnī, kur nav visu laiku jāstāv klāt.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru