otrdiena, 2011. gada 29. novembris

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām

Es to saucu par pupiņ' zupiņ':) Šī jau kopš bērnības ir viena no manām mīļākajām ziemas zupām, un šo zupu es nevaru iedomāties bez žāvētām cūkgaļas ribiņām. Tā kā vīrs uz laiku atsācis ēst gaļu, arī viņam šī zupa gāja pie sirds.


Sastāvdaļas:
~400g žāvētu cūkgaļas ribiņu
~300g brūno vai raibo pupiņu
4 ēd.k. grūbu
8 vidēji kartupeļi (sanāca par daudz, var ņemt mazāk)
Sāls
Pāris melno piparu graudu

Pagatavošana:
Pupiņas iepriekšējā vakarā aplej ar ūdeni un liek uz nakti mērcēties. Nākamajā dienā pupiņas (bez mērcējamā ūdens) pārliek katlā, pielej tīru ūdeni un vāra līdz mīkstas (laiku gan nekad neuzņemu, pārbaudu "uz zoba"). Jāpieskata, lai ūdens nosegtu pupiņas, citādi tās var piedegt. Sāli neliek. Gatavām noņem vāku un atdzesē.
Lielā katlā uzliek vārīties noskalotas ribiņas, kad sāk vārīties, noputo. Gaļai pievieno sāli un piparu graudus, var pielikt lauru lapu. Nomizo un sagriež kartupeļus. Kad ribiņas ir pusgatavas, tām pievieno grūbas (var iepriekš noskalot). Kad grūbas gandrīz gatavas, tām pievieno kartupeļus un vāra līdz tie mīksti. Ribiņas izņem no zupas, atkaulo un gaļu liek atpakaļ zupā. Visbeidzot zupai pievieno pupiņas (es parasti lieku ar visu šķidrumu, kurā tās vārījušās, bet var nelikt), zupai ļauj paburbuļot pāris minūtes un slēdz ārā. Patur zem vāka vēl dažas minūtes un pasniedz ar skābu krējumu.

Rezumē:
Var izmantot konservētas pupiņas, bet tā kā man pupiņas tiek atvestas no laukiem, ziemai pietiek ar tām. Varianti, protams, ir dažādi, bet šis manis piedāvātais ir iecienītākais mūsu ģimenē, jo zupiņa ir vienkārša, "nepārkrauta" ar garšvielām (kas tieši šajā zupā man patīk) , sātīga un ļoti garšīga. Un tieši žāvēto ribiņu aromāts piedod šai zupai to īpašo "smeķi" un garšu. Var pievienot burkānu gabaliņus, taču pupiņas gan vienmēr izmantoju vai nu brūnās vai raibās, jo man patīk zupas brūnā krāsa. Laiku zupas vārīšanai nekad tā īpaši neuzņemu, kopumā jārēķinās ar 1-1,5h, neskaitot pupiņu vārīšanu. Sevišķi labi zupa garšo otrajā dienā, kad ir tā pa īstam savilkusies:)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru