otrdiena, 2011. gada 22. novembris

Biezpiena-ābolu radziņi un pīrādziņi

Man ļoti patīk biezpiens un āboli saldajos ēdienos. Bet ja tos var apvienot vienā kolosālā receptē - ideāli! Recepte nedaudz līdzīga mūsu ģimenē iecienītajiem biezpiena plācenīšiem, bet daudz vienkāršāka, ātrāk pagatavojama un ne tik trekna. Šī recepte ir perfekta!


Ideja ņemta uzreiz no divām līdzīgām receptēm - pīrādziņi (titulbildē pa labi) no cāļa receptēm, bet radziņi (titulbildē pa kreisi) no SAPa Luīzes. Tā nu man tapa biezpiena radziņu-pīrādziņu ideālā mīkla.

Sastāvdaļas:
200g biezpiena (vislabāk krēmīgs, bet der parastais)
100g mīksta sviesta
1/2 tējk. cepamā pulvera
1/2 tējk. vaniļas cukura
~150g miltu
Cukurs
Āboli

Pagatavošana:
Biezpienu samīca ar dakšiņu vai rokām un samaisa ar mīkstu sviestu. Pievieno cepamo pulveri, vaniļas cukuru un miltus. Miltiem jābūt tik daudz, lai mīklu var savelt bumbā. Ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs.
Pīrādziņu pagatavošana:
Mīklu izveltnē un ar glāzi tajā izspiež aplīšus. Katru aplīti iemērc cukurā, pārloka uz pusēm tā, lai cukurs ir iekšpusē, pēc tam pusīti vēlreiz iemērc cukurā un uz cukurotās pusītes liek ābola šķēlīti. Abus pusītes galus saspiež kopā tā, lai ābols ir iekšpusē. Fotopamācību skatīt te.
Radziņu pagatavošana:
Mīklu sadala uz pusēm vai 3 daļās. No vienas mīklas daļas izveltnē lielu apli, kuru sagriež sektoros kā picu. Katra sektora ārējā galā liek vienu ābola šķēlīti, kuru apkaisa ar cukuru. Pildīto mīklu satin rullītī. To pašu atkārto ar pārējām mīklas daļām.
Gan pīrādziņus, gan radziņus var smukumam pārsmērēt ar sakultu olu.
Abus cep 180 grādos ~15min. Gatavus var pārkaisīt ar pūdercukuru.

Secinājumi:
Jo mazākus radziņus gatavo, jo garšīgāki tie ir, jo cukura karameles un ābola gabaliņa garša vienmērīgi sadalās pa visu mīklu.
Receptē norādīti daudzumi pusotrai plātij, kas pietiek vienai ģimenei ikdienas uzkodai. Ja grib cept ciemakukulim vai viesībām, iesaku ņemt dubultporciju sastāvdaļu.
Radziņus ir vieglāk un ātrāk gatavot nekā pīrādziņus, jo no pīrādziņiem pāri paliek mīkla, bet radziņiem iziet visa izveltnētā mīklas porcija, turklāt jāveic mazāk darbību, tomēr pīrādziņi ir tik garšīgi, ka ir vērts arī tos pamēģināt gatavot.
Esmu likusi cukuru klāt arī mīklai, bet kaut kā nepatika, labāk likt pie ābola, jo cukurs izkūstot veido garšīgu karameli.
Lielisks veids, kā izklaidēt pirmsskolas vecuma bērnu, kuram mīklas mīcīšana, veltnēšana un figūriņu gatavošana (var izmantot piparkūku formiņas) sagādā neizsmeļamu prieku:)

Rezumē:
Abi varianti ir nežēlīgi garšīgi un paši kūst uz mēles. Radziņus esmu cepusi jau neskaitāmas reizes, jo tie patiešām neprasa daudz pūļu. Un parasti tie pazūd jau pirmajā cepšanas dienā, otro nemaz nesagaidot.
Ja ir daudz laika un gribas padarboties, iesaku taisīt pīrādziņus, bet ja vajag ātro variantu, tad šajā gadījumā radziņi būs perfekti.
Šie radziņi un pīrādziņi manā virtuvē būs uz palikšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm.
Kārtējo reizi pārliecinos, ka viss ģeniālais ir vienkāršs un tādi ir šie radziņi-pīrādziņi - vienkārši, ģeniāli, lieliski un fantastiski garšīgi!:) Pamēģiniet!

Mīkla
Radziņu veidošana
Radziņi pirms cepšanas
Biezpiena-ābolu radziņi
Biezpiena-ābolu pīrādziņi

6 komentāri:

  1. PIe kabaču pankūkām šodien desertā būs šie radziņi. Jau gatavi! Nogaršoju un sapratu, ka vajadzēja skābākus ābolus, bet tā, ātri un vienkārši. Paldies.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es iesaku cepšanai izmantot tikai skābus ābolus un saldos apēst tāpat:) Priecājos, ka vienā dienā noderēja divas receptes!:)

      Dzēst
  2. Šodien taisīju radziņus! Sanāca ļoti labi- kraukšķīgi un garšīgi!

    AtbildētDzēst
  3. Paldies par lielisko recepti!! :)
    Varbūt Jums ir zināma radziņu recete kurus pilda ar marmelādi ( arī veikalos tādus pārdod). Kādreiz bija recepte, bet ir nozaudējusies, vienīgi atceros, ka daudz skābā kr. bija jāliek. Arī no bērnības garšām...

    AtbildētDzēst
  4. Paldies! Ideja ļoti laba.Kviešu miltu vietā liku pilngraudu auzu miltus, un brūno cukuru.ļoti garšīgi!

    AtbildētDzēst