ceturtdiena, 2011. gada 8. septembris

Biezpiena-cepumu torte

Kur tad citur, ja ne esot ciemos pie mammas, atcerēties bērnību un pagatavot vienu no vienkāršākajiem un garšīgākajiem bērnības gardumiem? Tā kā mēs virtuvē esam vienots tandēms, šo cepumu torti gatavojām kopā ar mammu.


Sastāvdaļas:
36 gab. cepumi "Selga Classic"
1,5 paciņas biezpiena
200ml saldā krējuma
4 ēd.k. cukura
1/3 tējk. vaniļas cukura
~50g-70g marmelādes
~200-250g brūkleņu-ābolu ievārījuma

Pagatavošana:
Sagatavo dēlīti vai šķīvi, uz kura taps kūka. Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru. Saputotajā putukrējumā lēni iemaisa biezpienu un kubiņos sagrieztu marmelādi. Uz dēlīša liek cepumu kārtu (vienā kārtā 9 cepumi, pa 3 katrā rindā, kopā 4 kārtas). Uz cepumiem uzziež ievārījumu. Tad liek nākamo cepumu kārtu, uz kuras liek virsū putukrējuma-biezpiena kārtu, pēc tam atkal cepumus un ievārījumu. Visbeidzot kūkai liek virsū cepumus un visu kūku nosedz ar atlikušo putukrējuma-biezpiena masu. Grezno ar dzērvenēm un rožlapiņām. Ēd nākamajā dienā.

Rezumē:
Zinu, ka šai kūkai cepumus mērcē pienā (izņemot apakšējo kārtu), taču mēs šoreiz nemērcējām un kūkas konsistence nākamajā rītā bija perfekta! Mitrums bija tieši kā vajag, kūka bija stingra, ārā nejuka un bija viegli sagriezt gabaliņos. Lai gan Selga "tīrā" veidā man pašai ne īpaši garšo, šo kūku ar citiem cepumiem nemaz nevaru iedomāties. Garša - gluži kā bērnībā!:) Šo vienkāršo un garšīgo kūku var gatavot kopā ar bērniem - viņiem patiks!




61 komentārs:

  1. mūsu mīļākā kūka! iesaku ievārījuma vietā svaigi blenderētas dzērvenes ar cukuru,garšas buķete fantastiska!
    šo es saucu par veselības kūku, jo citādā veidā ne biezpienu ,ne dzērvenes bērnam "iekšā" nevaru dabūt. tikmēr šo labumu viņš varētu ēst 3x dienā :)

    AtbildētDzēst
  2. Būs jāpamēģina ar svaigi blenderētām dzērvenēm, paldies par ieteikumu!:)

    AtbildētDzēst
  3. Es atvainojos? Cik gr. Biezpienpacinas Jus izmantojot man ir 300g majas tagad, bet standarts nak 200gr lkm.
    Edgars.T

    AtbildētDzēst
  4. Edgars - es izmantoju 200g+100g biezpiena, tātad kopā sanāca 300g biezpiena.

    AtbildētDzēst
  5. Es arī sadūšojos un uz meitas dzimšanas dienu uztaisīju šo kūku, ļoti garšīga, un ievārījuma vietā liku svaigi sablenderētas dzērvenes, tikai man sanāca 1 kārta ar dzērvenēm, jo vairāk nebija, un prasījās tās 2 kārtas,lai tāds skābumiņš. Un vēl, man gan likās tāda pasausa otrā dienā, lai gan citiem garšoja, bet vēl pēc dienas pāri palikušie gb bija iedeāli:))

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Domāju, ka pasausa bija dēļ sablenderētajām dzērvenēm, jo, manuprāt, tās ir sausākas, nekā ievārījums, tāpēc tās jāliek vairāk. Paldies par atsauksmi!:)

      Dzēst
  6. sveiki,var arii likt kaadu citu ievarijumu?Kāds būtu labāks?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ievārījuma izvēle ir atkarīga no gaumes, bet man šajā tortē patīk skābs ievārījums. Ja nav pieejams brūkleņu ievārījums, kurš, manuprāt, te ir ideāls, var likt citronu, apelsīnu džemu, plūmju, kaukāza plūmju, ķiršu, ābolu ievārījumu utt. Vēlams ne šķebinoši saldu, lai ir kāds atsvaidzinājums:)

      Dzēst
  7. Paldies!:) Jaa,skabs labāk jo slegas cepumi saldi.Uztaisju ar bruklenu ievarijumu,likas pasalda kūka, laikam arī tāpec ka neievēroju,pēc bildem ,ka pa vidu biezpiens ir tā pavairāk jaieliek. Bet recepte ir foršā !Garshigi !

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ņem par labu!:) Vēl lielākam skābumam var izmantot svaigas vai saldētas dzērvenes:)

      Dzēst
  8. Siekala tek, manas bērnības kūka, manas mammas gatavotā bija vienkārši perfekta. Pati arī kādreiz esmu taisījusi, bet tagad sen nav sanācis, nav man šeit kārtīgs biezpiens pieejams.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Vardīte - saprotu, par ko Tu runā, biezpiens te ir svarīga sastāvdaļa, varbūt vari mēģināt ar Mascarpone vai Ricotta vai tml. svaigo sieru (izņemot sāļos)? Protams, nebūs tas, bet vismaz kāda attāla līdzība būs:)

      Dzēst
  9. O, būs jāuztaisa. Ja tik ilgi neievilktos būtu labi!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ģirts K - ievilkšanās procesu var saīsināt, ja katru cepumu kūkas gatavošanas laikā iemērc pienā (uzreiz jāņem ārā), tad tie ātrāk būs mīksti un kūku var ēst jau pēc pāris stundām:)

      Dzēst
  10. ko varētu likt dzēveņu vietā? tās galīgi negaršo...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tagad vasarā var likt sasmalcinātas svaigas ogas bez cukura - zemenes, ķiršus, vēlāk arī jāņogas, plūmes u.c. Var sablendēt augļus - skābenus nektarīnus, persikus, mango - brīva vieta fantāzijai:) Galvenais, lai ogas/augļi būtu skābeni un kūku atsvaidzinātu:) Ja ogas/augļi ir pārāk saldi, tiem var piepilināt laima vai citrona sulu.

      Dzēst
  11. paldies par ideju. tieši tikko sataisīju šo kūku un gaidu,kad "ievilksies". bija sajūta,ka putukrējuma ir par daudz, bet galā izskatījās oke..jāgaida kā garšos.
    Liku gan skābu zemeņu zaptīti.
    Vispār ļoti patīkams blogs..jau vairākas receptes ir iespiedušās prātā..+ patīk,ka tik daudz kas ir ar vistas fileju.
    ceru kādreiz sagadīt arī kaut ko ar spārniņiem ;)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ar skābu zemeņu zaptīti garšos labi!:)
      Paldies par labajiem vārdiem, man ir liels prieks, ka bloga receptes noder arī citiem!:) Spārniņi noteikti būs!:)

      Dzēst
  12. iešām..galā kūka sanāca tik garšīga...jāatzīst,ka varēja but vairāk biezpiena, jeb mazāk putukrējuma, bet kūka bija pat ļoti garda...
    paldies par recepti!

    AtbildētDzēst
  13. Mani mulsina, ka neviens nepiemin upeņu ievārījumu, jo esmu iecerējusi izmantot to - cita nav.

    Un vēl - nesen garšoju šādu kūku vienā pasākumā, un tai kūkai apakšējā cepumu kārta bija no brūnajiem cepumiem, bija ok, un vēl biezpiena kārtā tika izmantota gatavā saldā biezpiena masa. Un kūka bija tik garšīga. Dekorēta ar jāņogām!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Upeņu ievārījums arī derēs:)
      Kādēļ gan ne? Šokolādes cepumi un saldā biezpiena masa (sevišķi man garšo Straupes piena). Varētu izmēģināt:)

      Dzēst
    2. Uztaisīju. Sanāca ļoti (pārāk) salda, jo tā biezpiena masa tomēr ir ļoti salda + saldi cepumi + upeņu ievārījums nemaz nav tik skābs. Vienīgais patīkamais skābumiņš bija svaigās avenes, ar ko nedekorēju virsu. Bet jubilāram brokastīs ļoti garšoja. 3 gabalus apēda :)

      Dzēst
    3. Paldies par info, tātad upeņu ievārījums tomēr īstii nederēs, bet galvenais, ka jubilāram garšoja!:)

      Dzēst
    4. Kapēc gan nederēs...jaukā upeņu zaptīte? Svarīgs ir cukura daudzums ievārījumā. Mūsmājās zaptēs cukuru liek minimāli, tāpēc mūsu upeņu zapte, domājams, derētu labāk. Tomēr brūkleņu zapte laikam būs visideālākā- tai tik pat kā cukuru nepievienojam un taisam ar bumbieriem.

      Dzēst
  14. Upenēm nebūs ne vainas, ja tik pats ievārījums nav savārīts pārāk salds. :) Manā variantā es izmantoju jāņogu želeju, biezpienu ņemu vairāk, lai nav tik trekns, ap 500gr. Cepumus uz sekundi iemērcu pienā, arī apakšējo kārtu. Bet daru to zibenīgi, lai nav par slapju. Pa virsu parasti lieku diezgan rūgtu kakao krēmu (pavisam vienkārši pagatavotu - kakao + cukurs + piens, kas tiek burtiski pilināts, lai noķertu to momentu, kad kakao ar cukuru sāk kust un paliek krēmīgs) Galdā lieku tikai nākamajā dienā. Runājot par cepumiem - esmu eksperimentējusi ar dažādiem Selgas cepumiem. Mana mīļākā kombinācija ir 2 kārtas šokolādes cepumi, otras divas - parastie. Rezultātā ir jūtama skāba, salda un rūgta garša, bet tā, ka ievelk kā bezdibenī. :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par Tavu versiju, kārtējo reizi pārliecinos, ka ir vērts eksperimentēt ar garšām un produktiem:)

      Dzēst
  15. Lauma:
    mmmmmm cik garšīga

    AtbildētDzēst
  16. rezija vigante
    ļoti, ļoti ņammīga! :*

    AtbildētDzēst
  17. Un ja es tam brūkleņu ievārijumam nepieliku cukuru, tad būs negaršīgi??

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Katram ir sava garšas izjūta. Ja ievārījums šķiet par skābu, tad putukrējumam var pievienot vairāk cukura. Lai veicas!

      Dzēst
  18. Versija ievārijuma vietā likt sarīvētus skābus ābolus. Tie dod pietiekoši daudz mitruma kā arī kūka nesanāk pārāk salda.

    AtbildētDzēst
  19. Divu mēnešu laikā taisu jau 3. reizi:) Visiem un pašai tāaa garšo! Pielieku vairāk skābo "Vijolītes" marmelādi,mmm...Paldies par recepti!

    AtbildētDzēst
  20. Sveiki.man mamma ar taisija tadu tipa kuku.es saviem berniem praktiski uz visiesm svetkiem ar tadas taisi bet nedaudz izmainitu.nemu tortesveidni.slanis cepumu,tad biezpiena masa ar zelantinu un jogurtu,cepumi,tad putkrejuma slanis ar zelantinu,cepumi un pecdejais slanis iet jogurts ar zelantinu,pa virsu uzleji auglu zeleju auglus.nakama dienaorte gatava.loti garsiga,satiga un galvenais visiem garda.cepumus katreiz mainu,lieku vai nu sokolades vai klasiku,vai ar iru garsu..ta pat jogurtu.kas edis manas tadas tortes ludz lai uztaisu vel un vel.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par recepti! Prieks, ka varam mūsu bērnības receptes nodot no paaudzes uz paaudzi, lai nepazūd gadu gaitā!:) Tās novērtē visi!

      Dzēst
  21. Paldies par recepti un blogu kopumā :), beidzot uzcepu savas bērnības kūku pati! Dievīga! Paldies :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par atsauksmi, priecājos, ka izdevās atsvaidzināt bērnības atmiņas! :)

      Dzēst
  22. Liels paldies par receptiti.Taisiju savam delinjam uz 1.gadinja jubileju.
    mazliet pamainiju recepti. Es biezpienam pieliku klat deserta jogurtu.. un bija loti labi...rotaju ar zemenem uz mellenem..mazais eda ar baudu..mmm :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveika, Evija! Paldies par atsauksmi! Super, ka iepriecināji mazo dēliņu jubilejā ar pašgatavotu torti! Tā tik turpināt! :)

      Dzēst
  23. ko darīt, ja mājās nav miksera, bet kūku gribas?:(
    un cik paciņu cepumu nepieciešams?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Putukrējumu var putot ar putojamo slotiņu vai arī ielikt puslitra burciņā, ko aizvāko ar vāku un kratīt, kamēr sakuļās, tikai jāuzmanās nesakult sviestā:) Vienā paciņā ir 17 cepumi, tātad vajadzēs divas paciņas un vēl 2 cepumus no trešās:)

      Dzēst
  24. Loti gardi sanak ari ar skabo krejumu un janogu zeleju. Selgas cepumi jau ta ir loti saldi.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par ieteikumu! Cik cilvēku, tik variantu!:)

      Dzēst
  25. A to cepumus likt tieshi blakus vienam otram vai var mzu spraudzinu atstaaj?? jo savadaak vina izskataas taada mzinaa

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labāk cepumus likt cieši blakus vienu otram, lai kūka nejuktu ārā. Kūkas sastāvdaļas var dubultot, lai tā sanāktu lielāka :)

      Dzēst
  26. Paldies par lielisku blogu. Esmu izmēģinājusi jau vairākas receptes (gan saldos, gan sāļos) - un visas atbilst manas un visas ģimenes priekšstatam par gardumu un garšīgumu :). Biezpiena-cepumu torti puikas pasūta vismaz reizi mēnesī! Dažkārt virsējo kārtu atstāju ar cepumiem un tad visu (arī sānus) pārklāju ar šokolādes mērci/glazūru. Tai vēl virsū var dekorēt ar ogām, uzrakstiem, skaidiņām, M&M šokolādītēm! Paldies vēlreiz

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par labajiem vārdiem! Tiešām prieks, ka izdodas iepriecināt ģimeni!:) Paldies par ieteikumiem, mūsu ģimene ir lieli šokomīļi:)

      Dzēst
  27. Sveiki, kā būtu, ja izmantotu gan sablenderētas dzērvenes vienā kārtā, un otrā kārtā upeņu ievārījumu?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Manuprāt, būtu par skābu (stipru), bet katram garšas izjūta ir savādāka. Veiksmi! :)

      Dzēst
  28. Cik % biezpienu labak nemt kukai? 9% vai bus labs ari ar 5 % ?

    AtbildētDzēst
  29. Vai var izmantot maajas taisiito biezpienu ? Ja jaa, tad cik daudz ? :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ja mājas biezpiens ir slapjāks par veikala biezpienu, to vēlams notecināt, ja sausāks un graudaināks, vēlams sablenderēt. Daudzums, domāju, varētu būt apmēram tāds pats. Veiksmi! :)

      Dzēst
  30. labdien!
    cik tas būtu 1,5 paciņas biezpiena?

    AtbildētDzēst
  31. Dievīga recepte , paldies liels par ideju :)

    AtbildētDzēst
  32. Liels paldies par recepti!!! Taisīju visu pēc receptes, tikai brūklenu-ābolu ievārījumu droši vien saliku vairāk, nesvēru. Loti garda sanāca :) Liku Pyrex traukā ar vāku, labi saglabāja mitrumu, bet nepārmirka.

    AtbildētDzēst
  33. Ļoti garšo, ja cepumus pirms kārtošanas izmērcē kafijas-ruma/brendija maisījumā un, ja tiek izmantots ābolu ievārījums. Biezpienam klāt pievienoju kanēli. Sanāk pasakaina garša. Svētkos visi apēd dubultās porcijas. :)

    AtbildētDzēst